Am descoperit, bantuind prin folderul cu arhiva de articole, unul care m-a socat de-a binelea. Nu, nu e nou, apartine anului 2006! Dar cat de nou poate sa-mi sune!!!

„Lumea apelor

O piesă a lui Aldo Nicolaj, un mare dramaturg italian, se cheamă chiar aşa cum vedeţi în titlul articolului de faţă. Iar povestea ei pare simplă: un băieţel, complet neînţeles de cei din jurul lui, îşi cumpără un acvariu. Încet-încet, „lumea apelor” îi acaparează tot mai mult. Până într-o zi, când dispare din casă; în schimb, în acvariu, apare un peşte nou şi frumos colorat – metamorfoza băiatului cu pricina. O piesă-metafora despre evadarea într-o lume ideală dintr-una repulsivă. Simplu, poetic, elegant pus în pagină.
Societatea românească nu e nici pe departe ideală. Dar „lumea apelor” despre care vorbea italianul pare, în România, răsturnată. Să mă explic. Din momentul în care m-am angajat în Teatrul Masca (se întâmpla acum doi ani), din trupa pe care am găsit-o acolo, au mai rămas TREI actori. Iar din trupa Valahului nu cred că au plecat nici măcar trei. Stabilitate, nu?
Să ne uităm puţin peste gard – mai exact la o multinaţională: Mc.Donalds. Aţi văzut măcar UN angajat trecut de treizeci de ani care să vă întâmpine zâmbitor în faţa automatelor de Cola şi a burgerilor sfârâitori? Mi-e greu să cred. Filozofia instituţională a concernului de fast-food spune limpede: dacă după câţiva ani nu reuşeşti să promovezi, să te dezvolţi, într-un fel, du-te, nene, plecă, eşti plafonat, ne laşi?, n-avem nevoie! Acolo e lumea ideală. În schimb, în spatele argumentaţiei conform căreia stabilitatea ar fi proba consecvenţei valorilor este lume înţepenită. A depăşiţilor. A mediocrilor. A laşilor.
În piesa despre care vă vorbeam, închiderea între pereţii de sticlă (a unui acvariu) reprezenta salvarea din universul meschin. În lumea noastră, răsturnat ca în oglindă, închiderea carierei între pereţii de beton ai unei instituţii reprezintă alegerea letală.
Ceea ce am vrut să vă spun astăzi.”

Reclame

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s