Deplasarea de la Cracovia mi-a prilejuit o discutie referitoare la nivelul incomparabil de civilizatie al Poloniei comparativ cu Romania, finalizata cu o vizita intr-o biserica in care am vazut multa lume – inclusiv barbati in costum, cu cravata la gat – ingenunchiata pios in ruga. Nici urma de fanatism religios, ori de habotnicie. Veneratie pur si simplu. Demna. Asumata.

Spectacolul de la Odorheiul Secuiesc mi-a dat o alta dimensiune a problemei de acasa. In contextul in care incerc sa explic, de trei ani de zile, publicului giurgiuvean, in discutile pe care le am inainte de spectacol, inclusiv ca e normal ca, la sfarsit de reprezentatie, sa nu plece ca din blocstarturi din sala, ci sa zaboveasca in a aplauda (precizez: in cazul in care spectacolul le-a fost pe plac!), in orasul din Ardeal (unde populatia e zdrobtor mjoritar maghiara), s-a aplaudat minute in sir, cu o frenezie uluitoare, iar, la sfarsit, am fost abrdati de oameni, pentru a ni se da flori si a fi felicitati intr-o tentativa de limba romana. Admiratie, fara nici o urma de retinere.

Intre cele doua dimensiuni despre care vorbesc – veneratia demna a divinitatii si admiratia nedisimulata a semenului special – se plaseaza tarele societatii in care traiesc. Apartin unui spatiu in care Dumnezeu naste fie indiferenta, fie bigotism, adeseori intolerant. In care „specialul”, fie el politician, sef, ori bunaoara profesor, cere respect adulatoriu. „Seful are intotdeauna dreptate” a incetat sa mai fie o gluma, devenind axioma! Iar, daca nu are parte de respect, „specialul” are parte de bascalie ori derizoriu.

(SI) de-aia suntem unde suntem, in comparatie cu altii. Fiindca veneram incotro nu trebuie si nu avem exercitiul admiratiei analitice. Si de-aia, si din cauza manelelor, telenovelelor, neamprostismului, tare ce nu au legatura, teoretic, cu economicul, dar il conditioneaza…

Anunțuri

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s