Simplu, direct, ca un ou al lui Columb.

Ieri am fost la întâlnirea cu Milan Sladek, mediată de teatrul Masca (invidie colegială pentru Măştile europene…). Mi-am reprimat curiozitatea de a căuta pe net imaginea mimului slovac. Aşa încât contactul vizual a fost unul, i-aş zice, surprinzător. Mă aşteptam la o faţă plastico-elastică. Nimic de genul ăsta. De fapt – poftim:

Work-shop-ul în sine… Ca om care a predat şi predă, ştiu că aviditatea celor care te ascultă e una aproape tiranică. Să te ferească Dumnezeu să nu fii spectaculos! Ei bine, domnul ăsta cărunt (impresia de „domn” a fost nimicitoare, mare calitate într-o lume care suferă tot mai mult din cauza lipsei de aristocraţie) ne-a vorbit bonom si axiomatic.

Despre imaginile-sablon ale mimei, despre apropierea gestului de literatură sau de muzică, despre căutarea la care este supus permanent artistul. Dar, mai presus de orice, ne-a spus un lucru care. iniţial, nu a părut cine ştie ce mare savantlâc, dar care are calitatea de a îngloba marele adevăr al formei, al gestului ca armă artistică. „Căutaţi să simţiţi voi înşivă obiectul imaginar cu care lucraţi, pentru a putea convinge spectatorul de asta!” Secretul lui Polichinelle? O fi! Dar, adeseori, adevărul evident nu se vede din cauza faptului că nu se găseşte cineva să îl rostească, simplu şi fără emfază.

Se spune că, după o viaţă de polemici, în care s-au contestat din pricina plasării adevărului artistic în zona interioară sau cea plastică, Meyerhold ar fi spus despre Stanislavski: „De fapt, am zis amândoi acelaşi lucru!” La asta se referea: la necesarul adevărului, al formei care îmbracă fondul. Milan Sladek ne-a (re)amintit că, oricât de spectaculoasă ar fi performanţa fizică sau gestuală, ea trebuie obligatoriu să conţină adevăr interior, altminteri se transformă în gimnastică. La gest, ca şi la replică, trebuie să AI DREPTUL să ajungi.

Ca în viaţă, nu? Ar fi culmea ca domnul slovac să ne fi vorbit, de fapt, nu despre teatru, ci despre viată!

Anunțuri

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

4 răspunsuri »

  1. teatrulmasca spune:

    cosmin, vreau sa preiau pentru maine pe blog tm un fragement din articol si apoi sa dau restul cu link la tine. e ok?

  2. . spune:

    Pentru Masca? Se pune problema? – evident! (mai ales că blogul meu nu are pretenţii de „literatură”, ci doar de jurnal exhibiţionist 😉 )

  3. teatrulmasca spune:

    am pus. multumesc. anca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s