Școala

A fost un alt subiect de scandal în perioada despre care vorbesc. Oricât de greu ar părea de crezut, a trebuit să răspund acuzelor îndreptate împotriva ei în fața Prefectului (mai exact a corpului de control al acestuia), a Președintelui consiliului Județean, dar și a Primului Ministru și a Președintelui, ale căror cancelarii mi-au înaintat memorii! Nu numai în petiții era acuzată activitatea din cadrul acestei școli, dar și în – iarăși! – postările de pe forumuri, în care demersul acestor cursuri era catalogat ca ilegal, sumele câștigate de profesorii-actori – neimpozitate, diplomele – false, din lipsa de acreditare, iar subsemnatul nici mai mult nici mai puțin decât violator al unei tinere cursante, pe care am lăsat-o însărcinată!

La stupidități de genul celei din urmă nu răspund, dar țin să aduc câteva precizări referitoare la alte acuze. Școala de teatru a luat naștere din necesitate. Cea a formării și fidelizării unui public din rândul tineretului local, dar și a unei pepiniere a instituției. Porneam de la premisa unei experiențe din anii de după terminarea facultății, când, întors în Giurgiu, am format la Școala de Arte o clasă de liceeni care, într-un fel sau altul, aveau să aibă tangențe ulterioare cu scena. În acea serie, între cei zece absolvenți, erau Ana Daponte (actualmente una dintre piesele de bază ale Teatrului Masca), Giulia Ionescu (colega de la Valah), Vali Văduva (absolventă de ATF – secția păpuși, dar prezentă cu succes în nenumărate spectacole de dramă, prestația ei din Intrusa lui Borges rămânând referențială), Anula Pandrescu (licențiată și ea în arta actorului) sau George Vișan (ani de zile prezent și el pe scena giurgiuveană). Cinci din zece. Un procent care îmi dădea speranța ca demersul, realizat la dimensiuni superioare,să fie un succes. În plus, eram conștient de faptul că cei ale căror aptitudini nu erau atât de generoase, sala de teatru ar fi devenit mai mult decât o obișnuință, o necesitate.

Acum, despre acuze:

Școala de teatru nu este similară cursurilor de actorie. După cum spuneam, ne-am propus inclusiv educarea unui public de teatru. se vorbea despre teatru aplicat!

– Niciodată nu am promis cuiva vreo diplomă! Nici nu era nevoie, spun eu, hârtiile de genul ăsta nereprezentând un argument decât pentru cei fără alte argumente…

– Nu s-au perceput taxe de nici un fel! Niciodată nici un elev al școlii nu a fost obligat să dea nici măcar un leu pentru prezența la aceste cursuri la care simpla înscriere fost suficientă, fără a necesita vreun trial prealabil.

– Actorii nu au fost niciodată remunerați și nici nu s-a operat nimic în cartea de muncă! Pur și simplu a fost o activitate adiacentă celei de scenă.

În privința rezultatelor, ele sunt evidente: 12 elevi ai școlii (iertat fie-mi dacă cifra nu este riguros exactă…) au făcut parte din colectivul de realizatori ai spectacolului Lumea se învârte, iar eu stau pe loc; trei din cea a spectacolului Duelul; unul din spectacolul Jocul de-a vacanța; unul din Bunica se mărită, două în Clovnițele. Talente au fost destule, dar, ce e mai important, trierea făcându-se în mod natural și nu urmare a vreunui test, în clase au rămas exclusiv copii care intrau în mod real în dialog cu ideea de teatru. Evident, vârful valoric al generației este Șerban, dar și Ruxandra are suficiente date cât să poată deveni actriță, ca și Dana (chiar dacă ea s-a orientat spre o altă carieră), Alexandrele amândouă, Oana, și lista poate continua… dar, mai presus de orice, pentru ei toți, îmi place să cred, acest demers a însemnat ceva ce, în arhitectura personalității lor trecute, prezente și viitoare, va conta.

Care a fost motivul pentru care acuzele la adresa Școlii de teatru au fost atât de virulente. Nu am nici o certitudine. Doar supoziții: mai întâi faptul că respectivul curs era singurul de profil care nu necesita o taxă, iar, mai apoi, faptul că, un alt curs de gen(cu taxă!) era susținut de persoane aflate în trecut în teatru. Repet, sunt supoziții. Singurele certitudini sunt cele legate de virulența atacurilor la adresa acestor cursuri, de argumentele infame folosite, dar și de necesitatea ca Giurgiul să aibă persoane atente la recrutarea și canalizarea talentelor spre teatru. Sau, altfel spus, la îndrăgostirea de teatru a unor tineri care, în definitiv, sunt copiii PROPRIETARILOR acestei instituții: locuitorii orașului.

P.S. Mulțumesc pentru eforturile făcute la susținerea acestor cursuri Ancăi Alecsandra, Giuliei Ionescu, Sabinei Grădinaru, Aurei Călărașu, lui Mircea Crețu, Livius Rus, Vasile Toma, Eugen Fetescu, Silvian Vâlcu.

Reclame

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

3 răspunsuri »

 1. alexghe spune:

  Cosmin sa vorbim sa inteleaga si gheorghe, adica eu. Se poate ca unii din fostii actori ai teatrului care tin cursuri recunoscute si acreditate pe bani au vrut sa nu mai faci tu cursuri gratuite fara dimplome inutile. Bun cum il cheama sau o cheama ? zi direct dac anu spune-mi intr-un mail. Trebuie sa nominalizam nesimtitii daca vrem sa facem ceva. Asa cum cei de la PNL au nominalizat tot idiotii care au votat impotriva motiunii si iata exista pe multe bloguri acel widget. Cine de la consiliul judetean si in calitate de ce anume te-a acuzat, sa stim pe cine ocolim pe strada, Suntem in Giurgiu, e un oras mic, si mizeriile de genul asta trebuiesc stiute pentru ca atitudinea va aparea imediat. Repet e un oras mic si deja nesimtitii pot fi pusi repede la perete. Chiar atat de fraieri sa fie giurgiuvenii sa accepte toti imbecilii printre ei? ia sa vedem……

 2. c spune:

  Păi… e tare simplu: reclamatiile, toate, au fost semnate de doamna (domnișoara?) Daria Aoanei, fostă actriță a teatrului, care, într-o primă instanță, a semnat o petiție în numele „tuturor actorilor teatrului”.
  Acum… avem o problemă: în istoria lui, teatrul nu a avut nici un angajat cu acest nume! OK, poate era, totuși, o prudență a cuiva care nu dorea să își riște postul. Bun și asta. Necazul e însă altul: pornind mai întâi de la premisa că acuzele s-au dovedit fie minciuni, fie măgării, dar și de la cea conform căreia dăcă cineva sună la 112 ca să anunțe un fals atentat cu bombă, să zicem, respectivul este amendat zdravăn, CINE răspunde/plătește pentru timpul cheltuit în a investiga și a răspunde la atari elucubrații? Da: nimeni…
  Cât despre numele REALE ale respectivelor persoane… n-am nicio certitudine, așa că… Tot ce pot să te sfătuiesc, e să cauți pe siteurile instituțiilor care propun cursuri de actorie elevilor numele profesorilor.
  Pe de altă parte, refritor la acuzele trimise dinspre consiliul județean, promit să revin cu o postare specială un pic mai încolo…

 3. sictireli spune:

  Niste jeguri. Vezi ce ti se intampla daca vrei sa faci bine cu de-a sila… si mai ales fara bani? Esti suspect din start. Totul se tranzactioneaza, totul se negociaza intr-un targ plin de licehe. Lichele pripasite pe aici dupa ce s-au innecat in alcool prin cele 4 puncte cardinale ale tarii, goniti din teatre din lipsa de talent sau pentru ca duhneau a tescovina. Esti suspect, domnule C. Vrei binele comunitatii? Unde ai pomenit asa ceva? Unde te trezesti?
  Nu ma mira taratza din capul celor de la Consiliul Judetean. Ce poti sa ceri unor indivizi marunti care stiu doar ca exista o cladire in centrul orasului careia i se spune Tatrul Valah? Oare ce o insemna Teatrul Valah, se vor fi intreband de fiecare data cand paseau pe langa aceasta institutie. Este cumva o shaormerie, un butic, o placintarie? In conditiile astea veneticii nu-si mai incap in piele. Ei sunt la putere si noi, giurgiuveni prosti, ne devoram copiii. Ca asa ne place noua sa… ne radem si sa ne frigem in bulan, vorba unui personaj.
  Porcariile legate de tine au fost iute preluate de site-ul Giurgiu-News, o latrina unde alti venetici isi spala picioarele jegoase si arunca apa imputita peste noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s