Festivalul ”Măști europene la Masca”, proaspăt încheiat, mi-a prilejuit câteva bucuriii imense.

Sigur, a fost mai întâi aerul de sărbătoare care însoțește de regulă asemenea evenimente – un Babel multinațional și multilingual care te umplea de Europa! Pe de altă parte, jurnaliști, studenți, liceeni și, mai presus de toți, colegi de breaslă de la Târgu Jiu au completat un tablou viu și pestriț!

Au fost mai apoi spectacolele. Probe de foc, trecute cu bine de artiști cu fantastic curaj și ablilități, indispensabile abordării one-man-showului. Și săli subjugate de farmecul, forța și energia celor care au performat.

Pentru mine, însă, mai presus de cele sus-amintite au fost work-shop-urile, care mi-au dat înapoi anul întâi de facultate. Emoțiile, obsesiile, încrâncenările care au caracterizat acea perioadă au fost înlocuite cu bucuria momentului în care m-am reîntâlnit cu masca neutră, cu interogațiile privitoare la starea de neutralitate, întâlnirea cu cele șapte nivele de tensiune scenică, conștientizarea metamorfozării actorului într-o ființă ai cărui ochi sunt reprezentați de întreaga mască și ale cărei expresii sunt date exclusiv de plastica corporală… Și, bizar, pentru actorii reîntorși în bănci, ca pentru un moment în care au tras al doilea bilet la examen, fericirea ”desprăfuirii” a fost asigurată de înțelegerea unui adevăr care a depășit simpla experiență artistică:

În contextul în care toate exercițiile pe care le-am străbătut în această săptămână au avut ca numitor comun inducerea stării de criză scenică, am priceput că orice criză, oriunde s-ar manifesta ea – pe scena unui teatru sau în viață, în istorie sau în natură – nu poate fi depășită decât într-un singur fel: prin libertate. Și-uite-așa, într-un București bulversat de proteste de stradă, arta a predicat din nou vieții!

Reclame

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s