Artistul e și el om, numai că un pic mai altfel.

Se risipește în truda lui, în rolurile cărora le dă viață, în personajele pe care le scornește, în acordurile care îi țâșnesc din instrument ori din piept, în acuarela pe care o revarsă pe șevalet sau forma parcă vie pe care a lăsat-o să răsară din bucata de piatră meșteșugită.

Artistul e și el om, numai că un pic mai altfel.

Se risipește în zilele de reverie în care gândește la drumul care duce la finalul poveștii pe care o vrea bine spusă, în picăturile de sudoare rece care îi inundă gândul în clipa în care ea, amanta imperfectă, povestea, este criticată, maltratată în vreo cronică proastă ori în cine știe ce sunet de telefon mobil venit dinspre sală și care strică liniștea de catedrală a reprezentației, se risipește în durerea acută datorată împreunării mult prea intime cu penelul, dalta și ciocanul, foaia pe care prind viață poveștile, costumul și fardul.

Artistul e și el om, numai că un pic mai altfel.

Se risipește în așternuturile în care domnișoare sau domnișori de ocazie îi dau iluzia că, pentru câteva ore-zile-săptămâni, poate lua din panașul Gisellei, a lui Hamlet, a personajului principal din ultima nuvelă de dragoste pe care a dat-o spre tipărire, a gladiatorului care șade semeț în colțul tabloului la care a trudit o întreagă iarnă friguroasă, realități care, mereu și mereu îi scapă printre degete, odată atinse de foamea nesătulă a spectatorului.

Artistul e și el om, numai că un pic mai altfel.

Risipit în atâtea părți, el a încetat demult să mai fie om. Dar nu i-o spuneți. Ar fi nedrept pentru încântarea pe care v-au provocat-o darurile pe care le-a împrăștiat în lume. Bucurați-vă de ele și de șansa de a nu îi fi părinte, partener sau copil.

Reclame

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

12 răspunsuri »

 1. Irina spune:

  Frumos. Ai dreptate.

 2. c spune:

  … mai bine n-aveam.

 3. Ana Daponte spune:

  auuuuuu…. ne-ai cam lovit cu ultima „replica”….

 4. Nesatisfacutpartial spune:

  Puteai sa te opresti la „artistul e si el om”,caci prea multa informatie ne face si mai neintelesi de ceilalti.Ai dat teme de gandire si analiza,facand artistul sa para mult mai mult decat un simplu om.Eu fac acest lucru cand incerc sa-mi justific activitatea si existenta pe care am ales-o,recunoscand astfel ca stiu ce e complicat la mine,cand de fapt ar fi totul, sau mai bine zis -nimic,caci sunt si eu om .Tu? De ce o faci?

 5. Irina spune:

  Te cred. Dar nu poti fi altceva decat esti 🙂 si fii sigur ca daca un om vrea sa se bucure de sansa de-ati fi parinte, partener sau copil o va face indiferent cat de ne-om esti. Oamenii sunt rezistenti de felul lor si vad oameni si acolo unde tu nu vezi sau nu TE vezi. Dar in esenta… ai dreptate, e o misiune dificila, nu imposibila, dificila.

 6. Dana spune:

  Waw! Frate, ce păţişi? Care te călcă pe bombeu aşa de rău? Nu zic că n-ai perfectă dreptate, dar de obicei artiştii nu spun lucrurile astea chiar aşa direct… Mai repede le spun spectatorii-prieteni care uneori se simt mult mai deranjaţi de telefonul din sală sau de critica nedreaptă.

 7. c spune:

  @Ana
  O știm bine, chiar dacă nu o spunem, textual… În „contractul” pe care l-am semnat când am ales drumul ăsta, era și o clauză pe care parcă n-am băgat-o în seamă…

 8. c spune:

  @nesatisfacutpartial
  Nu cred că artistul e mai mult decât om. După cum nu cred că e mai puțin. E mai „altfel”. Și, într-un mod bizar, asta îl susține…

 9. c spune:

  @Irina
  De acord cu tot ce ai spus, mai puțin termenul „șansă”…

 10. c spune:

  @Dana
  Primăvară capricioasă…

 11. Irina spune:

  Atunci sa nu fii de acord cu acelasi termen pe care l-ai folosit tu, pentru ca eu de acolo l-am luat 🙂 si era cu ghilimele.

  Daca vrei sa discutam despre cum se interpreteaza „sansa” de a avea sau sansa de a nu avea ceva, atunci trebuie sa avem o discutie separata care nu tine de artisti ci de oameni. Esti pregatit? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s