Povestea asta cu „spectacolul interzis” (pffffff…) mi s-a părut un exemplu de cum se poate face o prostie din exces de zel.

Să vedem ce a fost: un spectacol underground oarecare (aș fi spus, până să vad imagini filmate, când mi s-a acutizat spiritul critic, dar nu despre asta vreau să vorbesc) își propune să iasă din umbră. Așa că se gândește la un titlu comercial. Fără nici o legătură cu subiectul. (Nici în sensul ăsta – nimic nou sub soare; îmi amintesc despre un spectacol din perioada postnouăzecistă, când, bunăoară, Sosesc deseară a lui Tudor Mușatescu devenise Sosesc de la Paris, izul occidental operând pe atunci ca un magnet). Blonda, chiorul și piticul, carevasăzică, un titlu care te-ar fi dus cu gândul la ce? Hai să spunem la un pamflet politic, în cel mai bun caz. Așa, și? Nu trăim într-o țară în care liderii politici, de la președinte până la primari, sunt gratulați cu fel de fel de apelative frizând, deseori, vulgarul? ȘI?

Dintr-un – probabil – exces de zel, cineva speriat de posibilitatea de a deranja pe cineva (am vrut să spun un șef, dar nu e cazul, șeful suprem al instituției care ar fi trebuit să găzduiască spectacolul cu pricina fiind, totuși, Sorin Oprescu) sus-pus, se decide să nu riște. Așa, și? Nu trăim într-o țară în care atitudinea lingav-obedientă se manifestă la tot pasul, de la birouri până la „să trăiești nea Gigi!”-urile strigate de niște ăia care, cu un ceas mai devreme scriau pe vreun zid „MORI; BECALI!”. ȘI?

Mirosind un subiect de dat la gioale, opoziția și presa favorabilă ei, găsesc un alt subiect de  muls și își fixează azimutul pe ceva ce numai aparent aduce a cenzură, când, de fapt, nu este altceva decât, după cum mai spuneam mai sus, un fâs, nicidecum un pumn în masă ori o cenzură în sens dictatorial. (Ce să îți povestesc, e musai de „cenzurat” un spectacol care s-ar fi jucat, probabil, de 3-4 ori, în fața a 30 de spectatori, majoritatea prieteni de-ai actorilor…). Așa, și? Presa favorabilă opoziției critică zi de zi ORICE, de la găurile negre din economie, tolerate ani în șir, până la lungimea tocurilor Elenei Udrea. AȘA, ȘI?

Chiar. Și?

Și acum intervine beleaua. Într-un exces de zel tipic nouă, președintele INVITĂ RESPECTIVUL SPECTACOL LA COTROCENI!!! Da, da, adică acolo unde nu au fost invitate trupe grele ale țării, vine o șușă (nu glumesc și nici nu sunt rău; sunt colegi de-ai mei și detest critica nemăsurată și neavenită, dar, rogu-vă, uitați-vă pe imaginile înregistrate de Realitatea). Invitată de un om politic sub al cărui înalt patronaj se desfășoară multe manifestări artistice, dar eu nu îmi amintesc să îl fi văzut participând, concret, la vreuna (dansul ăla țigănesc de pe litoral nu se pune!). Mă rog, asta e, nu îi place omului arta, nu e de fală, dar nici tragic, treaba lui în destin fiind alta. Și – culmea culmilor! – invită un spectacol al unor realizatori care au spus, răspicat, că titlul nu are NICIO legătură cu Udrea, Băsescu și Boc! Și atunci DE CE? Dacă ar fi fost un pamflet, poate mai mergea (spun poate, fiindcă e complet idiot ca un președinte să aibă reacție la orice critică măruntă ce vine dinspre societate; accept, însă, că ar fi putut avea o legătură cu atitudinea critică la adresa cenzurii). Dar nu e cazul! Gestul devine, deci, unul de imagine, de gestionare a unei ne-crize și de coborâre a președintelui la un nivel unde nu are ce căuta!

De fapt, președintele nu a invitat la Cotroceni o parodie la adresa persoanelor politice ale momentului, ci o parodie la adresa situației care ne caracterizează pe noi ca popor. Iar din această situație, din derizoriul și meschinăria care înconjoară întreaga intrigă – de la demersul schimbării titlului până la invitația la nivel înalt, Caragiale ar fi scos un text grașe căruia l-am fi bănuit iarăși de genialitate, când, de fapt, Nenea Iancu a fost, se vede din nou, doar un atent jurnalist.

Reclame

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s