Iași. Ora 6 dimineața. Stau adunat pe un scaun în sala de așteptare a gării, cu o carte despre suprarealism în pictură și îmi dau seama că imaginea este mai degrabă una ruptă dintr-un film NEOrealist…

Oamenii simpli din jurul meu sunt, nostim, diferit-simpli! Unii sunt candid-primitivi (ar fi cei mai agreabili, dacă nu ar emana un miros nesuferit). Alții sunt mârlani și agresivi; mai ales o cucoană care vorbește la telefon și ține morțiș să știm cu toți ce i se întâmplă în existență. Alții – simplii cu pretenții. Dar și ei cu mirosuri (de la salamul din pachet, deh…). Alții sunt boi-punct… Mă întreb cum oi fi perceput eu de către un proaspăt intrat în sală. În mod normal, la fel. Sau poate nu. Eu sunt simplul-arogant. Nasol – adică „prostul-fudul”.

De fapt, dacă fudul nu cred că sunt decât la suprafață, de termenul prost sunt lipit ca marca de scrisoare. Aidoma cvasi-totalității oamenilor. De fapt nu, nu a oamenilor, ci a votanților! Pentru că la asta se reduce, de facto, rolul cetățeanului în societate: votează și plătește biruri. Fie ele taxe, impozite sau șpăgi. Birul să vină și banul să curgă. Încotro trebuie! Pe vremuri parcă mai conta și „să producă”. Azi nu se mai pune! Produci-nu produci, trebuie să plătești. Clar? Iar dacă plătești – treaba ta de unde, nu importă!

Cât despre vot… nu proști, suntem tâmpiți de-a binelea! Cred că, dacă s-ar băga bani în imaginea unui măgar, și pe ăla l-am vota. Dar nu un măgar așa, ca termen depreciativ, nuuuu! Un patruped de-ăla cu urechi lungi și care face i-haaa! Da, da! L-am vota și apoi ne-am pune toate speranțele în el! Cum ne-am pus în forma asta imbecilă de guvernare. Cică democrație… Adică egalitate… Pfff! Păi nici ăștia de pe lângă mine nu sunt egali, de-abia am zis. Am alergat de nebuni înspre Paris Mach, Madonna și Coca Cola, dar nu ne-a trecut prin țeastă că alergăm și spre sărăcie, inegalitate socială și șomaj. Io-te-te ce bucurie e în Libia acum. Au scăpat de tiran! Și am înțeles că transportul în comun era gratuit. Să te ții cum or să reinventeze mersul pe jos!

Dictatorii ăștia au un defect enorm! Nu prea îi pot cumpăra BANII! Păi cum să cumperi cu bani un om cu orgoliu nemăsurat? Greu! Și îți trebuie bani, nenică! Mult mai simplu să cumperi unul al cărui orgoliu e limitat la unul-două mandate. Apoi – altul la rând pe care să îl poți cumpăra! Ei, cu dictatorii nu ține! El își vede de ale lui! El dicteză! Și, ca să nu își urce lumea în cap și să piardă poziția aia decizională, are un singur fix: să nu îi supere prea mult pe ăia mulți! Din păcate nu ține. Oricât i-ar fi iubit ori nu oamenii pe Gaddafi, Hussein ori Obama (de Ceaușescu nu vorbim, noi nu ne prețuim conducătorii, pentru că nu suntem capabili de admirația aproapelui), băieții-buni-cu-bani i-au tocat mărunt și sigur, pentru că aveau defectul despre care vorbeam – cum mama naibii să îl accepți dacă nu poți să îl cumperi? Hopa!, dar așa e și cu regii… Nici ăia nu sunt buni, că sunt plantați în posturi pe viață! În plus, sunt parcă mai nesuferiți, fiindcă apar grație hazardului, adică a destinului, adică a lui Dumnezeu! Dar asta nu e rău… Dumnezeu a știut să fie un aliat de nădejde pentru băieții buni secole în șir! Câți bani au făcut ei din războaie pornite cu crucea în față… O-ho! Cât îi privește pe regi și incapacitatea/capacitatea redusă de a se lăsa cumpărați, o rezolvăm tot cu ajutorul ideii grecului ăluia de demult. Na, că am uitat cum îi zice… Așa, Pericle. Deci – democrația îl constrânge la restrângerea prerogativelor (îl constrânge la restrângerea sună într-un mare fel!). Și i-am rezolvat și pe regi! Minunată democrația asta!

E clar… Aerul de Iași nu îmi priește! Sau o fi de vină aerul de gară? Sau aerul rece? Sau democrația? Nu, asta nici într-un caz! Doar pentru ea m-am dus într-o zi în care era frig să urlu pe lângă gloanțe.

Mda… deci de la frig este!

Anunțuri

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

3 răspunsuri »

 1. alexandra spune:

  Ma asteptam sa ma plimb prin Copou,sa simt aerul Iasi-ului vechi, sa vad cladirile facultatilor si sa ajunga pana la mine ..studentimea ieseana…. 🙂

 2. c spune:

  Alea sunt amintiri de om deștept!
  Ceea ce n-a fost cazul…

 3. alexandra spune:

  Ma refeream la starea pe care o aveai….:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s