Inamicul public numărul unu la nivel mondial este, în acest moment, pârdalnicul de acord care stipulează sancțiuni mamă-mamă în cazul încălcării drepturilor de autor. Și, pe 11 februarie, cu poftă de manifestații, românii ies în stradă, să protesteze acum împotriva a ceea ce mie mi se pare a fi similar cu dispariția Vestului sălbatic în peisajul virtual. De ce spun asta?

Principalele argumente anti-ACTA par a fi următoarele două:

Limitarea accesului la libera circulație a informațiilor. Oare? Care „informaţii” nu vor mai liber-circula? Păi… ar fi cele legate de drepturi de autor (adicătelea filme, melodii, fotografii cu copywright, cărți care aparțin editurilor). Trăind într-o lume în care se impozitează și aerul (taxa pe poluare) și în care semenii noștri nu îți mai dau nimic (mâine-poimâine nici bună ziua) fără un interes legat de un avantaj material, nu văd de ce autorii ideilor transformate, într-un fel sau altul, în mărfuri, nu sunt îndreptățiți să ceară contravaloarea proporțională avantajelor aduse de produsul pe care îl aduc pe lume. Altfel spus, mai pe înțeles: o firmă produce ceva – case, bunăoară. Un produs pe care cei care vor să îl cumpere îl achiziționează contra-cost. Sau nu? Cam da. Cel puțin în această societate, pe care am dorit-o cu ardoare toți. În comunism lucrurile stăteau altfel. Oricum, nu mai contează – jos comunismul!

[Mă tem însă că jos-nejos, o să cam învăţăm noi în curând chineza, fiindcă ăia nu au semnat acordul, îi doare-n başcheţi de drepturile de autor, aşa că o să îşi buşească siteurile cu muzică și filme piratate]

Atac la adresa dreptului la exprimare (adicătelea, furnizorii de servicii de internet sunt obligați să iasă din neutralitatea impusă de reglementările actuale şi să identifice  un transgresor sau un pretins sau potenţial transgresor). Nasol! Carevasăzică, dacă cineva intră la mine în casă și îmi zulește laptopul pe care eu am un filmuleț pe care mi l-am făcut din treaba mea ce motive, că doar sunt la mine în casă, în care, ca o piedică în calea uitării, îmi filmez soția ieșind de sub duș ca să ne amintim peste ani cât de bine arăta ea în tinerețe, el, hoțul, nu are voie să o posteze liber pe net??? Oribil!

ACTA este acordul care își dorește a încheia perioada anarhiei pe net, a „democrației” ăsteia căpiante, a sălbăticiei fără noimă. Oricum, ea nu va fi aplicată ca lumea, nu atâta timp cât cei-mai-marii-lumii nu vor considera că internetul este util în competiţia politică şi economică dintre ei. Despre ea însă se va aminti sigur în manualele de istorie și, poate, peste mulți ani, va deveni o realitate despre care se va vorbi firesc. Așa cum se vorbește astăzi despre documentele de identitate, care, la vremea apariției lor, au fost receptate ca o încercare despotică de a urmări orice acțiune a cetățeanului, sau semnele de circulație, care, la rându-le, or fi fost percepute ca îngrădiri ale unei circulații fluide.

Anunțuri

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s