… pe care încerc să o scurtez, deși farmecul ei era dat inclusiv de detalii.

Se pune că o tânără fată slujea de copil la templul unei zeițe, îndeplinind, asemenea tuturor adoratoarelor acesteia, diferite sarcini pe lângă lăcașul de cult. Bunăoară, ea era responsabila curățeniei din camerele de intrare în altar. Era tot ce făcea de când se știa. Într-o zi, însă, pe la vârsta de 18 ani, pe acolo trecu un tânăr frumos, de care fata s-a îndrăgostit pe dată. A plecat cu el, lăsând cultul în urmă, și și-au făcut un rost amândoi. Necazurile vieții, însă, rutina și, nu în ultimul rând, lipsurile, au săpat la temeila tinerei familii și, după câțiva ani, bărbatul a dispărut de acasă și dus a fost. Tânăra femeie a suportat cu greu singurătatea, și după câțiva ani, s-a decis să își lase cei doi copii în seama unei femei milostive și să se reîntoarcă în templu.

Acolo, nu mică îi fu mirarea să vadă că toată lumea îi dădea binețe, salutând-o pe nume, în chipul cel mai firesc din lume, ca și când cei 10 ani nu s-ar fi așezat între momentul plecării ei și cel al întoarcerii. Așa încât, surprinsă, ea își reluă vechile activități, fără a înțelege prea bine ce se petrecea. Într-o noapte, însă, zeița îi apăru în vis și îi dezlegă misterul: toți acei ani, convinsă fiind de bunătatea și credința din sufletul adoratoarei sale, dar și conștientă de destinul nefericit care îi va fi rezervat, ea se hotărî să îi ia chipul îndeplinind cotidian toate sarcinile acesteia, ba, mai mult, chiar îmbătrânind, treptat, așa cum anii se așterneau peste chipul fetei. Căzând în genunchi, tânăra femeie îi mulțumi, sărutându-i picioarele și jurându-i devoțiune eternă.

Peste numai câteva zile, însă, pe când curăța una dintre camerele de la intrare, ea observă ceva straniu. Sub unul dintre covoarele din colț, era o ridicătură ciudată. Cercetând-o cu luare-aminte, văzu că era vorba nici mai mult nici mai puțin decât despre o grămăjoară de gunoi care, în ani, era strânsă acolo, ca și când acela ar fi fost locul unde se putea ascunde un gunoi mai greu de depistat. Mută de indignare, femeia a curățat gunoiul de sub covor, reparând o neglijență de ani.

A doua zi, femeia a dispărut din nou din templu, de data asta pentru totdeauna.

 

Reclame

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s