E posibil ca viața să fie o succesiune de fapte și întâmplări fără nicio legătură cu morala, E chiar probabil. E posibil ca religiile să fie, așa cum spunea un înaintaș celebru, „opiu pentru popor”, instrumente ideale de control şi manipulare. E chiar probabil. E posibil ca Dumnezeu să fie urmașul lui Bau-Bau pentru copiii deveniți adulți. E posibil.

Dar niciodată nu poți spune asta unui preot.

Nu pentru că împărtășește o altă opinie, pe care o poate – la o adică – și argumenta, ci pentru că, dacă așa ar sta lucrurile, ar însemna că viața lui, închinată divinității, a fost o viață irosită..

E posibil ca teatrul să fie nimic altceva decât un bicarbonat luat de societate pentru a suporta mai ușor meniul greu al existenței de zi cu zi. E chiar probabil. E posibil ca educația, lovită de exemplul personal al triumfului banului, să nu aibă nicio legătură cu poveștile pe care le spunem noi pe scenă, pe ecran, sau pe străzi. E chiar probabil. E posibil ca artistul să nu depășească niciodată nivelul bufonului tolerat la curte pentru scrânteala lui. E chiar probabil.

Dar niciodată nu vom accepta asta.

Nu pentru că avem o altă educație sau pentru că suntem irevocabil îndrăgostiți de scenă și spectacol, ci pentru că realizăm că, de fapt, curtea dimprejul bufonului i-a irosit acestuia viața, în jocuri murdare și în povești mult prea adevărate pentru a merita scrise și interpretate în teatru. O curte pe care continuă, încăpățânat, să încerce să o lumineze…

Reclame

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s