Am cunoscut – atât cât îmi îngăduia vârsta – generația bunicilor noștri. Oameni trecuți pieptiș prin ororile războiului și perioada aproape la fel de plină de grozăvii a stalinismului. Oameni care, într-o confruntare cu destinul, nu au rămas datori vieții, ba dimpotrivă. Ceea ce cred (văd) eu că îi diferenția de cei care au venit după ei e că aveau o imensă decență. Înțelegeau că mitocănia era o contraindicație socială și se comportau – și vorbeau – în consecință.

Am fost crescut de bunici, într-un cartier mărginaș al Giurgiului. Dar nu am fost părtaș în copilărie, adiționat, la atâtea dejecții verbale câte îi este dat să suporte oricărui bucureștean, indiferent de pătura socială căreia îi aparține (profesor, vânzător de înghețată, artist ori avocat), într-o singură zi! Ascunși în spatele paravanelor argumentelor lipsei de inhibiții, a picanteriei lingvistice ori a lipsei de ipocriziei, oamenii de azi otrăvesc atmosfera cu dejecții verbale ca o hazna întoarsă cu fundul în sus, prin care se scurg lături. Pentru că în definitiv așa și este: a defeca o otravă interioară pe gură este la fel de indecent cu a o elimina prin zona care încheie circuitul alimentelor în organism. Iar noi continuăm să ne facem (spunem) nevoile (porcăriile) în mijlocul drumului și în mijlocul zilei, fără a fi în niciun fel jenați de prezența celorlalți…

Și așa, pe cale de consecință, o mitocănie verbală atrage după sine o mitocănie atitudinală, care atrage după sine o mitocănie intelectuală, apoi, fatal, o mitocănie de caracter. Imaginea trsită a generațiilor care au luat sau iau lumea în gestiune.

Reclame

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s