Există un termen în limba română mai anapoda decât corespondenții lui în alte limbi. Termenul POIMÂINE. Englezii au after tomorrow, francezii – après-demain, iatlienii îl numesc dopodomani… Noi îi spunem poimâine, descărcându-l, astfel, de o componentă esențială!

Mâine e o altă zi!, afirmă într-un film celebru unul dintre cele mai antipatice personaje pe care l-am întâlnit în cinematografia mondială. Da, gândesc eu – ziua în care te ridici, în care începi să uiți, în care te oblojești, în care încerci să te aduni. Da, ASTA faci mâine – încerci să te aduni, să te recuperezi după cataclismul din ajun. Să bei zeama de varză, să cauți plasturii din sertare și să tragi aer în plămâni, atât cât te țin ei… Dar, în definitiv, ziua aia CHIAR nu contează! Pentru că, de fapt, în ziua aia un singur adevăr te caracterizează: pasivitatea. Ești mahmur, tehui, șocat, rănit, jignit, umilit. Și pasiv!

Adevărata zi este cea de după. În care trebuie să nu te mai gândești la obstacol, ci la drum. În care trebuie să îți sufleci mânecile și sa faci ceva. Acel ceva. Pentru ca existența ta să rămâna energică, activă. Altminteri, pe vecie vei rămâne pasiv, deci mutilat. Vei rămâne letargic. Vei rămâne în acea blestemată zi de maine, fără a o putea depăși!

Azi-mâine-poimâine… Trei zile cu trei identități diferite, dar cu trei argumente mult prea independente. Și da, și pentru noi poimâine ar trebui să fie, de fapt, ca la englezi, francezi ori italieni, ziua de dupămâine, la care trebuie să reflectezi mâine, pentru a putea depăși acea stare idioată. Este, de fapt, ziua cea mai dură, în care trebuie să (îți) arăți că ai rămas un om viu.

Reclame

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s