Sigur, nu suntem la fel. Sigur, e hazardat să afirmi că un-atare-comportament e, in corpore, agreabil. Cu toate astea, nu pot să nu constat o eroare flagrantă pe care oamenii, în zdrobitoarea lor majoritate, au obiceiul să o comită.

Astfel, ne concentrăm atenția, în orice raport am stabili cu realitățile importante ale vieții noastre, pe mental, pe care avem păgubosul obicei de a-l socoti unic argument în luarea deciziilor și în stabilirea traseelor de urmat.

Monumentală eroare!

E drept, intelectul a fost unul dintre cele mai puternice argumente care ne-au deosebit de animale, dar nu trebuie uitat un fapt elementar: intelectul, singur, nu înseamnă decât un ingredient al spiritului – marea calitate a omenescului. După cum nu trebuie neglijat nici întristătorul adevăr conform căruia în lumea animalelor nu există metehne pe care ni le-a adus la pachet noua noastră condiție: lichelismul, arivismul, vandalismul, existente numai în societatea „emancipată”…

Pe de altă parte, mânaţi exclusiv de intelect, oamenii au avut realizări excepţionale în zona cercetării, dar… cam atât. În rest, deciziile cele mai păguboase și manipulatorii au venit tocmai din argumentarea LOGICĂ a unor demersuri (înlocuirea unui sistem catastrofal aplicat – comunismul – cu unul catastrofal prin însăși natura lui – capitalismul – e numai o dovadă…).

Și totuși, niciodată virtuțile, considerate reprezentări ale excelenței în atitudinea semenilor noștri, NU au răspuns argumentelor mentale. E complet ilogic să îți iubești aproapele ca pe tine însuți, complet ilogic să demonstrezi sinceritate când ocolirea adevărului ți-ar fi cu mult mai favorabilă, la fel de ilogic când vorbim despre umilință…

Până la urmă, motivarea cu argumente măcar parțial sentimentale poate fi ieșirrea din zona unei existențe triste. Și să înțelegem că, poate, o relație ideală, de orice natură ar fi ea, decurge în mod firesc – nu e nevoie să îl înțelegi pe celălalt, e suficient să îl iubești.

Anunțuri

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

Un răspuns »

  1. tu spune:

    si ?…. tu poti sa iubesti ? … sau doar iti doresti. De fapt iubirea, sau chiar o forma a ei – prietenia – e ce ne face superiori altor animale. altfel fizic, chiar din punct de vedere al intelectului – sunt similari si oameni si animale. doar avem diferite puncte de vedere, diferite masuri de comparare ….

    ce faci? te dai pe aici? cui?
    ce astepti?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s