Cazul incendiului de la Clubul Colectiv a fost un pretext. Hai să îi spunem „o scânteie”, ca să sune mai pretențios. Un pretext pentru a striga în stradă nemulțumirea față de ceea ce „strada” considera a fi neglijența și corupția în administrație. Și, slavă cerului s-a strigat!
La fel de vehementă și vocală a fost strada și în cazul coloanelor oficiale ale lui Gabriel Oprea, pretext pentru a taxa ceea ce ea, strada, a considerat a fi abuzul și grandomania politicului pe scena publică. Și iar s-a vocalizat!
Și „strada” a ieșit din nou în față, la fel de vocal, cu prilejul a ceea ce au considerat a fi o nedreptate strigătoare la cer la adresa „străzii” din comunitatea românească din Norvegia. Au vocalizat referitor la anomalia smulgerii unor copii de lângă părinții lor. Pentru că strada tocmai a învățat să facă asta – să strige. Și e bine. E un câștig evident al societății noastre, ieșirea din pasivitate și amuțire.
Îi propun „străzii” să facă, însă, următorul pas, la fel de necesar – cel al analizei oneste. Să cumpănească, astfel, și să realizeze că, în ultimul caz, strigătele ar fi trebuit să se îndrepte tocmai împotriva ei însăși: împotriva unui sistem semi-medieval după care se ghidează raporturile părinți-copii. Nu am fost și nu voi niciodată admiratorul egalității în raport în relația despre care vorbeam. Mi se pare lipsită de reverența datorată în principal destinului personal. DAR nu pot fi vreodată de acord cu lipsa respectului între ființe, chiar dacă una dintre ele are datoria sus-amintită. Acest fapt nu îl exonerează pe celălalt de respect!
Dar societatea noastră nu este obișnuită cu ideea de respect datorat (DATORAT!) de părinte copilului lui. Și asta pentru că societatea noastră nu este obișnuită cu ideea de respect. Ea știe doar să îl ceară, vehement, mai nou prin glasul străzii, atunci când ceea ce consideră că respectul datorat îi este încălcat.
Când va înțelege că un părinte care „doar” și-a urechiat copilul a încălcat principiul respectului interuman, strada va înțelege că acest sistem (căreia îi aparține) este unul anormal. Atunci îmi place să cred că va depăși starea de vocaliză decibelică și va face un mare pas înainte, grație autoanalizei critice!
PS. Materialul video din link este o pledoarie pentru ideea de mai sus:
Reclame

Despre c

http://www.facebook.com/11februarie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s